Klub narciarski Sestriere zdobywa 40. Złote Jajo Lauretana


Czterdziesta Lauretana Golden Egg w poniedziałek 10 kwietnia przekroczyła ważny kamień milowy, a z okazji niecierpliwie oczekiwanej rocznicy na stokach Sestriere pojawiła się duża liczba młodych narciarzy.

Sześć narodów na starcie, aby potwierdzić wysoki poziom imprezy w skali międzynarodowej: Włochy, Francja, Hiszpania, Andora, Szwajcaria i Chiny! 96 klubów narciarskich, w tym 16 zagranicznych, przyprowadziło 1400 zawodników na start slalomu giganta, który zgodnie z tradycją zamyka sezon zawodniczy w Vialattea, a w tym roku także sezon narciarski.

Na tak szczególną okazję i aby oficjalnie otworzyć 40. edycję Lauretana Golden Egg Marta Bassino zadedykowała młodym zawodnikom startującym w zawodach wiadomość wideo. Zdecydowanie powodzenia i wielkiego pokrzepienia dla wszystkich uczestników od piemonckiej mistrzyni, zwyciężczyni w tym roku w Pucharze Świata w slalomie gigancie w Sestriere i na najwyższym stopniu podium Golden Egg we wszystkich kategoriach sześciokrotnie od 2003 do 2011 roku.

Pięć tras slalomu giganta zostało ustawionych w obszarze Alpette, jedna obok drugiej, a zawodnicy ścigali się w dół stoku w tym samym czasie, a następnie znaleźli się wszyscy razem w ogromnym parterze dla przyjazdu, aby świętować wśród uścisków krewnych i przyjaciół, którzy przybyli licznie jak zawsze. Z tej okazji powstało miłe miasteczko sponsorskie, które zapewniło rozrywkę dla publiczności i uczestników. Na koniec wyścigu każdy zawodnik otrzymał klasyczne czekoladowe jajko.

Po południu wszyscy uczestnicy, pogrupowani według klubów narciarskich, do których należeli, paradowali ulicami wioski i spotkali się na Piazza Fraiteve w celu wręczenia nagród i rozlosowania pięknych nagród. Najlepsza dziesiątka w każdej kategorii, oprócz klasycznego pucharu, wygrała windstopper Rossignol, spersonalizowany na tę okazję, podczas gdy pierwsza sklasyfikowana w każdej kategorii wygrała kask Bollé, również spersonalizowany 40th Lauretana Golden Egg. Ku uciesze młodych mistrzów wyścigu, którzy mogli odetchnąć powietrzem Pucharu Świata, na scenie wręczania nagród, oprócz różnych osobistości, Matteo i Francesca Marsaglia również podeszli jako goście honorowi, aby pogratulować zwycięzcom. Dzień zakończył się wielkim losowaniem fantastycznych nagród dla sportowców, trenerów i klubów oraz wręczeniem trofeum zwycięskiemu klubowi.

W tym roku 40. Złote Jajo Lauretana zdobył Sci Club Sestriere z wynikiem 468, dzięki punktom uzyskanym przez zsumowanie najlepszego miejsca kobiety i mężczyzny w każdej kategorii (z wyłączeniem Super Baby). Miejsce honorowe dla Equipe Beaulard, który zdobył 295, a za nim Golden Team Ceccarelli z 280. Oprócz klasycznego trofeum, zajmujący pierwsze miejsce Ski Club uczcił swoje zwycięstwo gigantycznym czekoladowym jajkiem. Wśród firm zagranicznych pierwszy był Yang Jiajiang (Chiny), a następnie Villard de Lans (Francja) i Pas de la Casa (Andora).

Zwycięzcami edycji 2023, począwszy od najstarszej, kategorii Allievi, zostali Simone Moschini z Sci Club Sestriere i Mariani Giulia z Circolo Sciatori Madesimo. Sukces w kategorii Ragazzi dla Niccolò Castri z A.S.D. Colomion i Carlotta Pedrolini z Ski A.S.D. W kategorii Cuccioli najlepsi byli Yuri Colturi z Golden Team Ceccarelli i Rebecca Borri z Ski Club Chamolé. Wśród Babies na najwyższym stopniu podium stanęli Alberto Valterio z A.S.D. Ossola Ski Team i Melissa Begnis z Equipe Beaulard. Na zakończenie najmniejszych, czyli Super Babies, na czele uplasowali się Edoardo Mattia Mazzotti ze Ski Team Valsesia i Caterina Vernoli z Equipe Pragelato.

Izasługę za sukces Edycji 2023 należy podzielić z Lauretana, głównym sponsorem imprezy, oraz z prestiżowymi oficjalnymi partnerami, Rossignol i Bollé, jak również ze wszystkimi oficjalnymi dostawcami, którzy przyczynili się do wzbogacenia puli nagród i uczynienia imprezy jeszcze piękniejszą i jeszcze bardziej popularną

La Vialattea umawia się na następny sezon zimowy!

© RIPRODUZIONE RISERVATA

Dodaj komentarz